J u m a n a h
 

 


  

Fokken was niet het eerste waar we aan dachten toen we voor onze eerste Somali poes Yara kozen. Er komt een 
hoop bij kijken en daar wilden we eerst rustig over nadenken. Krap twee weken nadat Yara bij ons kwam in maart 
2007 bleek echter dat ze zwanger was geraakt bij haar vorige eigenaar in België. We werden meteen voor de leeuwen 
gegooid. Gelukkig zijn we met raad en daad bijgestaan door de eigenlijke fokkers van Yara (Willem en Anne-Marie 
Kootstra) met wie we contact hadden gekregen. Ook andere fokkers hebben ons gesteund wat hartverwarmend was. 
Vader van het nestje was de Somali kater Timon die bij de vorige eigenaar van Yara woonde. 
Kittens 2007
12-04: Chipo, Djemo, Zaina en Thyrza
Een nestje met veel zorgen maar met gelukkig 
een goede afloop. Zaina is bij ons gebleven

Kittens 2008
30-07: Airean Amir en Ameerah Annakiya
Ons eerste eigen gefokte nestje Somali kittens. 
Vader was een abessijn variant.

Kittens 2011
10-04: Vier prachtige wildkleurtjes: Baluka 
Basanti, Brycen Brasil, Belicimo Biagio 
en Busayra Bhanu. Busayra is gebleven.

Kittens 2012
03-08 en 04-08: Ons laatste nestje: Calando 
Catoui en Chanoa Cenya. Beiden wildkleur 
en volle broer en zus van onze B'tjes. Chanoa 
is bij ons gebleven.  

Kittens elders
kittens bij andere catteries

Brasil, mei 2011

                                                   

                                                 * * * * * * * * * * * * *Aanschaf:

Bent u enthousiast geworden over dit leuke ras? Ik kan het me helemaal voorstellen. Een Somali gaat u vast heel veel
plezier bezorgen, het is een feest om ze in huis te hebben, elke dag weer.

Het nemen van een kitten is echter ook een hele beslissing. Wanneer u overweegt om voor het eerst een (Somali)
kitten in huis te nemen dan is het wellicht goed om onderstaand lijstje eens door te nemen. 

·        Waarom juist een Somali? Bent u voldoende geïnformeerd over het ras en wat zijn uw verwachtingen? U weet dat Somali's geen fulltime vensterbankkatten zijn?

·        U weet dat een Somali gezelschap nodig heeft? Het liefst van een andere Somali of een (ras)kat van hetzelfde temperament. De meeste fokkers plaatsen een Somali kitten niet alleen. Een hond kan soms ook een goede kameraad zijn.

·        Een kat is geen ding. Ze hebben dagelijks aandacht en verzorging nodig. Kunt u en wilt u dat opbrengen voor een periode van 10 - 15 jaar, misschien nog langer? Wilt u iets voor hen opzij zetten indien nodig?

·        Bent u bereid uw huis en tuin in een bepaalde mate aan uw katten aan te passen? Een krabpaal staat niet overal even elegant en uw kamerplanten gaan er waarschijnlijk ook niet op vooruit. Veel planten zijn trouwens giftig!

·        Heeft u genoeg plaats voor een krabpaal, kattenbakken, ligplekken en rustige hoekjes waar een kat zich terug kan trekken?

·        Gaat u zich niet storen aan de sporen die uw Somali’s achterlaten? Gedurende het hele jaar verliezen katten haren in mindere of meerdere mate. Deze vindt u overal terug. Zilver Somali's verliezen meer haren dan de niet-zilvers vanwege hun ondervacht. Andere sporen zijn haarballen, uitgelopen kattengrit en schattige pootjes en neusjes op de ramen. Uw meubels kunnen krassen oplopen bij het rennen of spelen.

·        Heeft u genoeg tijd om met uw lievelingen te dollen, te knuffelen of gewoon bij hen te zijn? Alleen ‘s avonds even tussendoor en op zondagmorgen is wat weinig.

·        Heeft u (kleine) kinderen en hoe schat u in dat deze met de katten om zullen gaan? Kunnen ze al een bepaalde verantwoordelijkheid dragen hierin?

·        Heeft u in geval van vakantie of andere reden van langere afwezigheid thuis een goede oppas voor de dieren? Niet iemand die in vijf minuten eten geeft en de bak verschoont gedurende twee weken? Een Somali is ook beslist niet geschikt om in een kattenpension te plaatsen, hoe goed het daar ook mag zijn.

·        Kan het financieel uit en bent u vooral ook bereid uw geld hieraan te besteden? Een Somali kost u zo'n 550 à 600 euro qua aanschaf. Als u hier erg van schrikt dan moet u zich realiseren dat een Somali, of welke kat dan ook, u elk jaar haast dit bedrag gaat kosten; ongeveer € 40 per maand. Dit zijn de basiskosten voor voeding, kattengrit, de jaarlijkse vaccinatie, ontworming, een krabpaal, een nieuw mandje, speeltjes etcetera. Het afzetten van tuin of  balkon gaat ook wat kosten.
Daarnaast zijn er de niet in te schatten medische kosten. Daarmee is het vooral een kwestie van geluk of pech. Wordt het dier zonder grote problemen oud of krijgt u te maken met vervelende ziektes, dure behandelingen of operaties bij een specialist? Niemand kan u dat voorspellen. U kunt een verzekering hiervoor afsluiten maar u kunt ook zelf hiervoor geld opzij zetten. U kunt de risico’s op rasgebonden ziektes verkleinen of uitsluiten door een Somali te kopen bij een fokker die hierop test en de dieren op een goede manier houdt. Een snelle besparing van een paar honderd euro via Marktplaats kan u later veel duurder komen te staan. Afgezien nog van de zorgen en het verdriet om de zieke huisgenoot. 

Als u bij geen van deze vragen hebt getwijfeld dan bent u waarschijnlijk Somaliproof en kunt u door naar de volgende ronde. Kies een fokker en een kitten waar u een goed gevoel bij heeft. Neem rustig de tijd. Maak het liefst al kennis voordat er kittens zijn zodat de verleiding om direct ja te zeggen niet aanwezig is. Stel vragen, informeer naar de testen en ga op uw gevoel af bij de fokker en de omgeving waarin de dieren opgroeien. Maak goede afspraken; vaak wordt er met een contract gewerkt. Koop nooit een kitten uit medelijden. Ook niet als u per ongeluk bij een broodfokker blijkt te zitten; u maakt hiermee enkel plaats voor nieuwe ellende.Terug naar boven
   Kittens en
    aanschaf
   Voorblad
   Introductie

    Nieuws
    Poezen
    Kater
    Kittens
    Gezondheid
    Rasinfo
    Herplaatsing
    In memoriam
    Links
    Contact