<< nieuws >>
 

 
 


J u m a n a h
  


        


Dinsdag 16 november 2010:
Hiep hiep hoera, twee jarigen vandaag! Yara, ons eerste Somali meisje wordt vijf jaar. Ook vieren we vandaag Chica's vijfde verjaardag. Haar geboortedatum is onbekend maar ze is hooguit een paar maanden jonger dan Yara.

Had ik net het stukje over voeding geŁpdatet, kom ik eindelijk het biologisch vers vlees tegen wat ik al tijden wilde proberen: Bandit. Het is lastig verkrijgbaar maar ik vond een leverancier op 'slechts' 45 km van ons vandaan. Ik durfde niet meteen ruim in te slaan want het lijkt wel of ze bij ons overtuigd antibiologisch zijn. Yarrah bio lusten ze wel. Met wat Orijen brokjes erbij ging de Bandit er vrij vlot in. Ik durf het wel aan om hierop over te schakelen. Biologisch voer heeft echt mijn voorkeur, geen dierenleed hier
in de pot. Daarnaast is biologisch vlees ook een stuk schoner dan de opfokvariant.
 

De jarigen in een van de twee nieuwe mandjes die we laatst hebben gekocht op
de kattenshow in Wychen. Vooral dit mandje op de tv kast is een groot succes.
Het is de perfecte uitkijkpost voor het binnen- en buitengebeuren
 

Het was toch nog gelukt om verjaardagsfoto's van Kallima te maken

Het is zo'n schatje
 
Zaterdag 6 november:
Hieperdepiep hoera, onze kleine spring-in-'t-veld Kallima is vandaag ťťn jaar geworden! Ze is nog zo dartel als een kitten, zo leuk!
Kallima is ook erg dapper. Gisteren had ik voor het eerst de vuurwerk-cd gedraaid die ik besteld had. Er wordt hier sinds de herfstvakantie weer geknald dus het is niets te vroeg. Je kunt de CD het best afspelen als ze aan het eten zijn. Heel zachtjes de eerste dagen en zodra er niet meer op gereageerd wordt mag het iets harder totdat ze ook hier weer aan gewend zijn. Massimo en Yara stoorde het totaal niet, Zaina zat af en toe met gespitste oren, maar Kallima ging na een paar minuten gewoon kijken waar dat geknisper en gefluit toch vandaan kwam. Ik ben benieuwd naar het effect van deze training als het echte
werk eind december losbarst.

De jarige Kallima had geen tijd om te poseren op haar verjaardag, Chica'tje
gelukkig wel.
 
Zaterdag 23 oktober:
We blijven lekker bezig. De hanging baskets aan de schuttingen bleken zo populair dat er regelmatig sprake was van enige filevorming.  Vooral de kant bij de buren is erg interessant om bij te houden. Er wordt bij hun dagelijks een half brood uitgestrooid dus het is een af en aanvliegen van mussen, vinken, mezen en  het grotere spul. Om onze gluurders hiervan niets te laten missen hebben we een catwalk aan die kant gemaakt en hebben we er een basket bij gehangen. Heel leuk is dat Chica nu ook regelmatig naar boven klautert. Via het gaas of de schutting zag ze het niet zitten maar met de plankjes is het geen probleem.
Je kunt goed zien dat ze het echt leuk vindt
en als het weer het nog toelaat lig ze soms uren in een van de baskets te slapen.

De gedeeltelijke catwalk aan de burenkant. Intussen zijn de plankjes ook groen
gebeitst voor een langere levensduur

Maandag 27 september:
Vakanties zijn een gepasseerd station sinds we onze Somali's hebben maar een of twee keer per jaar gaan we een paar dagen weg. Niet te ver en alleen als oppasoma en -opa beschikbaar zijn en de dieren tip top in orde zijn. Afgelopen week was zo'n tripje en hadden we een heerlijke B & B in de Eifel geboekt, op amper 200 km rijden. En wat een geluk met het weer! Zonnetje en dik in de 20 graden, iets wat de rest van deze maand niet te verkrijgen lijkt. We hebben er enorm van genoten en drie dagen was precies lang genoeg om de katten niet te erg te missen.
Verder heeft onze beeldbuis tv het na 15 jaar begeven en werd deze ingeruild voor een modern plat exemplaar. Voor Yara en Zaina een heuse shock. Zij waren zo gewend om op die oude bak te springen 
en te liggen maar bij zo'n moderne variant geeft dat wat ongewenste effecten;-). Om kort te gaan; we hebben hem ternauwernood van een paar tuimelpartijen kunnen redden en staat hij nu veilig in een kast.

Kallima is nu bijna 11 maanden. Het is een klein en
fijngebouwd poesje en erg lief


Woensdag 8 september:
Afgelopen vrijdag dus met Chica en Zaina bij de dierenarts geweest voor de jaarlijkse controle en vaccinatie. Ze was net 
als vorig jaar blij verrast over de blakende conditie van Chica die nu al twee jaar in reservetijd zit na de slechte prognose 
wegens chronisch nierfalen. We zijn supertrots op onze dappere tijger! We hadden Massimo ook meegenomen om hem 
te laten bekijken. Er werd gevoeld of beide balletjes waren ingedaald en gelukkig was dit het geval. Een kater met maar 
een ingedaalde bal mag niet dekken. Het is een afwijking die waarschijnlijk meest erfelijk is bepaald en bij katten gelukkig
vrij zeldzaam is. Ze wilde ook het hartje beluisteren maar onze man had zijn motortje zo hard aanstaan dat dat onderdeel 
kwam te vervallen. Verder werd zijn gebit bekeken. Hij is net aan het wisselen en dat gaat goed. Ik hoop eerdaags nog
een melktandje te vinden maar meestal worden ze met het eten doorgeslikt. En nu we er toch waren heeft ze meteen de
patella's gevoeld. Niet dat we er direct om vroegen want onze vent is nog erg jong, maar als het nu goed is dan is het okť. 
En gelukkig was het goed! Toch wel fijn om dat nu al te weten. Pfffff, testen blijven altijd spannend. 

Zaterdag 28 augustus:
Sinds een week is de ren nu echt klaar!  Een fikse hoosbui donderdag was direct de proef op de som voor wat betreft de afwatering van de nieuwe bestrating. Die is veel beter geworden. In de schuur bleef het droog en ook de gebruikelijke 'vijver' bij de poort waar je onmogelijk omheen kon na een stortbui is verleden tijd.
Over de katten geen nieuws. Vandaag is het wel de bedoeling dat ze allemaal een half Milbemax ontwormingstabletje naar binnen krijgen. Dat is geen probleem als het maar verstopt is in wat lekkers. Zaina en Chica krijgen vrijdag de jaarlijkse prik en het is verstandig om een week vooraf te ontwormen. Vanwege het gezamenlijk gebruik van kattenbakken e.d. is het niet zinvol om enkel hun twee te behandelen dus vandaar allemaal.

De make-over is klaar. Het enige wat niet veranderd is sinds het voorjaar zijn de twee
kale olijfbomen in pot. Ze zijn niet dood, maar daar is alles mee gezegd;-)
 
Maandag 16 augustus:
De afgelopen dagen hebben we hard gewerkt aan het zandbed voor het terras en tuinpad. Het was een precieze klus om dit waterpas te krijgen waar het moet en licht aflopend vanaf het huis en de schuur. Voorheen stroomde het water juist naar het huis en de schuur en dat was bij stortbuien niet zo'n geruststellend idee. Vanochtend zijn de tegels gebracht en woensdag worden ze gelegd.

Zo zitten we erbij de laatste dagen. Gelukkig hadden we goed weer bij de
werkzaamheden, geploeter met nat zand lijkt me een stuk lastiger. Eind
van de week  is alles hopelijk klaar en kunnen de katten weer naar buiten

Onlangs was er een correspondente van een plaatselijk
magazine op bezoek om een stukje over onze katten te
schrijven. Dit is een van de foto's die ze gemaakt  heeft

 

Donderdag 5 augustus:
En weer staat de tuin op zijn kop. De fase bestrating en gazon is aangebroken. De afgelopen week heeft John in het achterste gedeelte van de tuin de oude betontegels weggehaald en flink wat zand af moeten graven. Het ligt veel te hoog en onder de bestrating zat nauwelijks wit zand. Tijdens de strenge vorst van de afgelopen winters kwamen de tegels hierdoor zo ver omhoog dat de schuurdeur nog amper open kon.

Komend weekend is het gedeelte in de ren aan de beurt. Dit betekent voor de katten helaas weer een week of anderhalf binnen blijven. De nieuwe tegels worden de achttiende gelegd. De dagen erna wordt het oude gazon te vervangen door een nieuwe groene mat en dan is de tuinmetamorfose helemaal klaar.

Massimo groeit en groeit, hij is hard op weg naar de drie kilo. En dat met vier en een halve maand;-).

Het Somaligezelschap aan het avondeten. Ons htk'tje Chica heeft vanwege
haar slechte nieren een ander eetpatroon.  Ze eet vaker en kleine beetjes. 
Ze meldt zich zelf wanneer ze wat wil en dat gaat heel goed. 
 

Kallima lijkt heel gelukkig met Massimo. Het was een goede beslissing om een leeftijdgenootje voor haar erbij te nemen
 

De dieppaarse vlinderstruik Buddleja daviidi 'Black Knight'
is op dit moment een van de mooiste bloeiers in de ren

 
 
Maandag 19 juli
Massimo'tje doet het perfect. En hij groeit! Dik 400 gram erbij in de drie weken dat hij hier is. Het wordt een mooie grote kater. Hij gedraagt zich ook al als een echte (knuffel) koning.

Kallima is de laatste weken twee keer krols geweest maar omdat zij pas volgend voorjaar een nestje mag krijgen gaat ze voorlopig aan de pil. Ik ben er geen voorstander van maar elke twee weken krols is ook geen optie voor een goede conditie.

Van Yara's tweede nestje kleinkinderen in Hamburg is sorrelzilver poesje Jahira een paar weken geleden helaas overleden aan een aangeboren hartafwijking. Er is nog behandeld maar de kleine meid was niet te redden. Met de drie zwartzilvertjes is gelukkig alles goed en zij hebben allemaal een fijn huisje gevonden.
 
 
Yara's tweede nestje kleinkinderen. Op deze foto zijn ze zeven weken. Wat
een schatjes. Wel heel sneu dat het sorrelzilver meisje is overleden 

Meer fotoīs: http://www.silber-somali-hamburg.de/html/wurf_j.html
 

En ineens zat de kleine koning hoog in het adelaarsnest
 

Massimo geheel ontspannen in de Spaanse schaal
 

Vrijdag 9 juli:
We hebben besloten om Macavity om te dopen tot Massimo, voorlopig Massimoo'tje. Ik ben sowieso ItaliŽ fan maar ook 
de taal klinkt me altijd als muziek in de uren. Nu we de Somali's hebben komt er vakanties in ItaliŽ niets meer terecht maar 
ik ben er voorheen zeker tien keer geweest. Wat een prachtig land! Massimo betekent 'de beste' en dat vinden we perfect 
bij onze kleine man passen, hij is echt geweldig. Zo'n leuke en aanhankelijke knuffel, die ook heel gezellig met je praat. Hij 
kent intussen het hele reilen en zeilen hier en hij weet precies wanneer het etenstijd is of hoe je duidelijk maakt dat je zin 
hebt in een tussendoortje: heel lief kijken, staartje en ruggetje omhoog en een heel lief vragend kittenpiepje laten horen. 
Zolang hij in de groei is laten we hem lekker (gezond) snacken tussendoor, hij heeft het echt nodig. 


Donderdag 1 juli:
Sinds afgelopen zondag hebben we een sorrel Somali katertje in onze cattery; Macavity on Tiptoe. John vond het naast 
de vier poezen hoogste tijd worden voor een kereltje erbij. Het liefst een sorrel. Half mei zijn we op kraamvisite in de 
buurt van Hamburg geweest en vielen we als een blok voor een lekker fluffy, stevig, vrolijk en knuffelig ventje met een 
heerlijke uitstraling. We zijn superblij dat ons dit mannetje is toevertrouwd, een prachtig cadeau. Binnenkort volgt meer 
informatie op zijn nog te maken eigen pagina maar hierbij alvast enkele foto's. De introductie is heel goed verlopen al had 
Kallima net iets meer tijd nodig om hem te accepteren. Intussen heeft ook zij gemerkt hoe leuk hij eigenlijk is en raggen 
ze samen door het huis en natuurlijk de ren. Geweldig om die twee youngsters zo lekker bezig te zien. 


Een heerlijk ventje!

Hij wordt prachtig van kleur, een lopend vuurtje

Zaterdag 26 juni:
Eindelijk zomer! Ruim 25 graden en dat houden we nog zeker een week volgens de verwachtingen. Met de lange dagen van juni is het zo heerlijk als het juist dan lekker weer is. De katten kunnen tot een uur of elf 's avonds naar buiten en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

De tientallen nieuwe planten die ik in het voorjaar heb gekocht doen het prima.  
Op dit moment staan enkele tijmsoorten, valeriaan, salie, dovenetels,  twee typen kattekruid en verschillende clematissen, rozen en campanula's in bloei. Alles is in de kleuren wit, roze en paars.  
Binnenkort komen er nieuwe graszoden en worden het terras en tuinpad opnieuw aangelegd. En dan is het echt af.

Onze ren twee maanden na de verbouwing
 
10 juni:
Je zou toch zeggen dat die arme 'productiedieren' stemrecht hebben gekregen; het CDA is gisteren gehalveerd! Maar zo te zien zijn die stemmen niet naar de meest diervriendelijke partij gegaan. Bij ons komen de dieren altijd op de eerste plaats. En de 'zetelverdeling' is op het moment als volgt:


Chica'tje op de wigwam met dakterras
 

Yara on top in een van de hanging 'bascats'.  Nog wel. Als bij
Kallima over een poosje de hormonen ontwaken dan zal zij
de leading lady worden en moet Yara een stapje terug
 

Kallima vooralsnog  in de junior wigwam

En Zijntje lekker zorgeloos in het pluche
 
Dinsdag 1 juni:
Alles gaat hier lekker zijn gangetje. De antibiotica heeft zijn werk gedaan en iedereen is weer oke. Met de lente blijft het  kwakkelen maar regelmatig kan het spulletje toch naar buiten. Op onbewaakte momenten is de ren een soort Praxis voor de koolmeesjes die druk bezig zijn met hun gezinnetjes. Vooral Yara laat nogal wat bekleding vallen in deze tijd van het jaar en dit is erg geliefd als nestmateriaal. Ik kan het me helemaal voorstellen, hier een bedje van...zalig!

Even shoppen

Van onze eigen Praxis; zelf geknutselde wigwam met dakterrasVrijdag 21 mei:
Eindelijk lente! Het heeft wel lang geduurd dit jaar. De katten genieten zo enorm in de grote ren, wat een eer hebben we van ons werk. Vooral als het donker wordt gaan alle remmen los en suist het hele spul van voor naar achter en weer terug. Het zijn net kinderen. Met Kallima heb ik er sowieso een kind bij, ze is echt overal waar ik ben. En na het dollen in de tuin is het natuurlijk goed uitrusten bij het vrouwtje op de bank.
De Somalimeiden hebben wel al een dikke week last van een darmvirus. Ze zijn absoluut niet ziek maar de ontlasting is behoorlijk dun en af en toe wordt er ook gebraakt. Omdat het al wat langer duurt en kip, vis en rijst niet helpen hebben ze nu een vijfdaagse kuur antibiotica gehad. Chica heeft nergens last van, een echte bikkel! Het gaat heel goed met haar, het bijvoeren is weer gestopt.

Lekker uitrusten bij het vrouwtje op de bank
 


Nieuwspagina: 11 - 10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1                 Terug naar boven
 
 Nieuws
(7)

 

    Voorblad
  Introductie

   Nieuws
   Poezen
   Kater
   Kittens
   Gezondheid
   Rasinfo
   Herplaatsing
   In memoriam
   Links
   Contact